Yıldız Fotoğrafı Nasıl Çekilir?; Jack Fusco
DERSLER

Yıldız Fotoğrafı nasıl çekilir? Yer seçimi, ekipman, tekniği nedir?

Fotoğraf  |  Yıldız Fotoğrafı  | Yalçın Çakır ©

Fotoğraf: Jack Fusco © - http://www.jackfusco.com/

Yıldızların fotoğrafını çekmek... Doğayla başbaşa olmak, çadırınız, bodyniz, lensleriniz, mutlaka bir dost, olmazsa olmaz malzemeler ve saatler süren keyif.

Peki ama yıldız fotoğrafı nasıl çekilir? Nerede çekilir? Yer tesbiti nasıl yapılır? Nasıl gidilir? Giderken yanınıza neler almalısınız? Hepsini bu yazıda anlatacağım. Önce listemize bir bakalım. Sonra tekniğine geçeceğim.

YANIMIZA ALACAKLARIMIZ...

Çekime yani yola çıkmadan önce yanımıza alacaklarımızın listesini 2 gruba ayırdım. Ben bu şekilde hazırlanıyorum. A - Fotoğraf çekimi malzemeleri. B - Kişisel bakım malzemeleri.

A Fotoğraf çekimi malzemeleri. Yıldız fotoğrafı çekiminde kullanacağımız, yanımıza almamız gereken fotoğraf ekipmanları listesi. Bu listede body, lens, tripod ve diğer ekipmanları ele alıyorum. Ben en üst seviyeden konuya gireceğim ama ekonomik olarak alternatifleri de anlatacağım.

Body; Manuel ayarlama yapılabilen bir DSLR body. Full Frame tercih edilirse iyi olur.

Lens; Geniş Açı objektif - En azından bir 24 mm ya da daha kısa odak uzunluğuna sahip bir lens. Ve bu lens olabildiğince açık diyafram değerine sahip olursa sonuçlar daha mükemmel çıkar. Ancak tripod kullanacağımız için mesela hhemen her markada boy ile birlikte kit olarak satılan 18-55 mm ya da Sigma 12-24mm f/3.5 EX DG HSM ii (Full Frame) bir lens de işimizi fazlasıyla görür. Ama varsa bütceniz aşağıdaki listeye bir göz atın.

Öneri Lensler; Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM - Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM - Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED - Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED - Sigma 20mm f/1.4 DG HSM | A - Sigma 19mm f/2.8 DN | A - Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD - Samyang 14mm f/2.8 - Samyang 10mm f/2.8 NANO. Bu lenslerle ilgili satış yapan firma ve fiyat bilgileri için Foto Market sayflarımızı ziyaret edebilirsiniz.Yazarın notu - Yalçın Çakır

Pil; Body için tam dolu yedek pil (2 adet) Veya grip içine kalem pil yuvası ve yedekli tam dolu kalem pil.

Kayıt ortamı; Yedek hafıza kartları (En az 64 gb)

Tripod; Uzun pozlama yapacağız. Sağlam ve body ile lensin ağırlığına dayanacak bir tripod ve iyi bir kafa.

Deklanşör; Kablolu ya da uzaktan kumandalı deklanşör.

Bilgisayar ve kamera bağlantı kablosu; Taşınabilir diz üstü pili tam dolu bilgisayar. Çektiğiniz denemeleri anında daha iyi incelemek için.


BKişisel bakım malzemeleri. Siz, bu listeye bünyeniz, spor alışkanlığınız, performansınız ve dayanıklılığınızı dikkkate alarak eklemeler yapabilirsiniz. İhmal etmeyin, "bana birşey olmaz" demeyin. Az sonra çekim/mekan bölümüne bakınca anlayacaksınız ne demek istediğimi.

Kıyafet; Çekim yapacağınız mevsime, gideceğiniz bölge şartlarına uygun kıyafet.

İçlik; Hava koşullarına dayanmak için ısı, ter yalıtımlı içlik. (Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)

Çanta; Yağmurluğu olan malzeme çantası.(Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)

Yağmurluk; Yedekli ince naylon yağmurluk yada pro panço (Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)

Ayakkabı; Suya dayanıklı, bileği kavrayan yürüyüş ayakkabısı.(Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)

Baton; Aluminyum alaşım, mümkünse kompressor antişok sistem. (Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda bulabilirsiniz)

Işık; Kafa bantlı led ışık ellerinizi başka işlere ayrılmanıza yarar. Benim favorim, Silva PRO LINE LR1030.Pili 20 saate yakın dayanıyor. 1030 lumen ışık gücü. 100 metrenin üzerinde aydnlatma, suya ve yağmura dayanıklı. Ve bir de 180 gram civarında. 420 Dolara Ebay'da var. Ama araştırırsanız onlarca marka, model ve fiyat aralığı olan seçenekler Türkiye'de mevcut.

Kafa Lambası; Silva PRO LINE LR1030

Silva PRO LINE LR1030 http://silva.se/products/professional/pro-line-lr1030

Yön bulucu; Navigasyon (Cep/Tablet), pusula uygulaması (Cep/Tablet) ya da GPS olmayan yerler için gerçek pusula. Bütceniz uygunsa, trek, tımanma, vahşi yaşam (wild photography), manzara (landscape photography) vd... gibi aktiviitelere de meraklıysanız size Garmin markasının eTrex ürünlerini incelemenizi tavsiye ederim. Hem navigasyon hem de pusula. 2 ayrı uydu üzerinden veri alıyor. Benim denemelerimde Garmin'in eTrex Touch25 modelinden edindiğim izlenim şu;

"İzinizi kaybettirin ama siz kaybolmayın..."

Navigasyon; pusula; gprs; garmin Trex Touch25

Üretici: Garmin eTrex Touch25 - Türkiye: http://www.kutupayisi.com/Garmin,LA_51147-3.html#labels=51147-3

DİĞER;

. Kalem / Kağıt. Karanlıkta netleme ve diğer ayarlamalar için.

. Sandalye / Plaj havlusu / Load (Çadır içine yere serilen malzeme, şişme ya da normal)

. Kahve / Çay / Su (Bol) / Termos

. Böcek sokmalarına karşı Sağlık Bakanlığı onaylı sprey. Sağlığınız için lüzumlu olan ilaçlar.

. Bir yakınınıza nereye gideceğinizi ve fotoğrafı nerede çekeceğiniz yazın, bırakın.

. Yabani hayvanların yoğun yaşadığı alanları ve avlanma bölgelerini (Ayı, Kurt, Domuz vd.) tercih etmeyin.

Brad Goldpaint

Fotoğraf: Brad Goldpaint http://goldpaintphotography.com/

YILDIZ FOTOĞRAFI ÇEKİMİ

1Yer tesbiti. Eğer dağ başında bir ağaç evde yaşamıyorsanız balkona çıkıp da yıldız fotoğrafı çekemezsiniz. Kent dışına çıkmalısınız, uçakların uçuş güzergahlarında olmamalısınız, kadrajınızın yakınında otoyol, gemi, motor vb. geçiş güzergahları olmamalı. Yoksa fotoğraflarda uzayıp giden ışık çizgileri çıkar. Bir tepenin, dağın, bayırın ardında yüzeyden gökyüzüne yayılan ışık bloğu kaynağı olmamalı. Hava aydınlıkken gidersiniz, tüm hazırlıkları yaparsınız, hava kararır, oda ne? Karşınızda yanan ışıkların hüzmeleri... Yani kent, otoyol, stad, at yarışı alanı, otopark, ışıklandırılmış tabela, LED ya da arkadan yansıtmalı yeni moda reklam tabelaları, havalimanı vb olmamalı.

ÖNEMLİ; HAVA ÇOK RÜZGARLI OLMAMALI. TRİPODU VE KAMERAYI TİTRETECEK KADAR RÜZGARDA YILDIZ FOTOĞRAFI ÇEKİMİNE ÇIKMAYIN.

İlk kural bulutlu olmayan bir hava. 2. kural ayın (Ay) gökyüzünde olmadığı zamanı seçmek. Ayın çekim yapacağımız kadrajda olması pozlama süremizi etkileyecektir. Bu nedenle ayın olmadığı zamanları tercih etmemiz gerekir. Bunun içinde Ay Takvimi'ne (Burçlarla ilgili olanı değil) bakmalısınız.. Ay Takvimi için örnek bağlantı aşağıda;

http://kalender-365.de/ay-takvimi.php

2Yıldız Haritası. Kutup Yıldızı'nın yerini tesbit edin. Unutmayın yıldızlar dönmez, dünyamız döner. Bu nedenle yıldız fotoğraflarında yıldızlar dönüyormuş gibi gözükür. Ciddi bir iş yapacaksanız yıldızları en iyi nerede ve nasıl göreceğinizi / bulacağınızı bilmelisiniz. En azından gökyüzü ve yıldız harıtaları konusunda temel bilgilere çekime çıkmadan sahip olmalısınız.. Bunun için 1. yol aşağıdaki adresleri çekime çıkmadan incelemek. 2. yol cep telefonu ya da tabletinize aşağıdaki uygulamayı yüklemek.

Adresler;

http://www.sky-map.org/

http://www.skymaponline.net/skymap.aspx

https://www.google.com/sky/

http://www.google.com/earth/explore/showcase/sky.html

Uygulama;

Sky Map - Ücretsiz / Android işletm sistemli telefonlarda kullanılabilir.

Üretici: Google

İndirme adresi; https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.stardroid&hl=tr

Google'un harika uygulamalarından biri. Hangi yıldız nerede? Ya da bulunduğunuz noktadan hangi yıldızları görebilirsiiniz? Bunun için Sky Map imdadınıza yetişiyor. Sky Map yüklediğiniz android işetim sistemli telefonu gökyüzüne tutun, bulunduğunuz noktadan görebileceğiniz yıldızlar ve gezegenler karşınıza çıkacak. İsterseniz Türkçe videolu anlatımına bir bakın;


VİDEO

Video: www.basitfikirler.com

3Karanlıkta netleme ve kadraj; Lensinizde varsa AF yerine Manuel netlemeyi seçin. Varsa IS özelliğini kapatın. Lensin netleme halkasını döndürerek üzerindeki uzaklık ibaresini "Sonsuz" a getirin. Çekim öncesi yüksek ISO değerinde bir kare çekip, bilgisayara aktarıp kontrol edin. Gözünüzden kaçan, kadraja kompozisyonu bozan birşey giriyor mu, iyice inceleyin. ISO'yu tekrar en düşük değere getirmeyi unutmayın.

Bir not; Uzaktan kumandanız, kablolu ise uzaktan kumanda deklanşörünü bodyye netleme öncesi takın ki makinada oynama olmasın.. Kablosuz ise body ile kumanda arasındaki iletişim ayarlarını netleme öncesi tamamlayın sonra netlemeye geçin..Yazarın notu - Yalçın Çakır

4Çekim; Tüm ayarlarımız MANUEL. Lensimizin önündeki filtre temiz. Pillerimiz tam dolu. Kahvemiz hazır. Koltuğumuz kuruldu. Saatimiz kolumuzda. Ne kadar ışık varsa söndürdük. Netleme sonsuzda. Hava rüzgarlı değil. E, hadi o zaman...

Şimdi ayarlar;

Çakim modu: Tam manuel

Görüntü formatı: RAW

ISO değeri; Bodynizin imkan verdiği en düşük ISO değeri.

Enstantane; Bulb modu

Diyafram; Lensdeki en açık diyafram.

Kumanda; Kablolu ya da uzaktan kumandalı deklanşör

Gürültü; Eğer varsa bodynizin gürültü azalatma özelliğini pasif hale getirin. Aktiif halde de çekim yapılabiilir ama pozlama süresi çoookkkk uzar. Yani, "High Iso Speed Noise Reduction”, “ Long Exposure Noise Reduction” ve “Active D-Lightning”, "Noise Reduciton" özelliğinin pasif yani kapalı olmasında yarar var. 

WB; Beyaz ayarını "Auto" da unutmayın. Beyaz ayarını makinanızın Menu, Setup bölümündeki ilgili alt menüden "Tungsten" e getirin. Auto'da bırakırsanız gökyüzü biraz daha sıcak renge - Kelvin - (Turuncu gibi) kayıyor.

Bir not; Çekime başlamadan; tüm ışıkları (Araç farı, el feneri, kafa lambası, laptobun ekranı vb...) kapatın.Yazarın notu - Yalçın Çakır

Deklanşöre (Uzaktan kumandalı deklanşör) basmadan saatinizi kontrol edin, pozlama süresini buradan takip edeceğiz. Body'den değil. Çünkü bodyde LCD ekranda ya da üst bilgi penceresinde bir süre sonra koruma devreye girip ışık sönüyor tekrar bakmak için düğmelere dokunursak makina sarsılır, netlik gider.

Bir not; Kablolu deklanşörün bir kilit mekanizması vardır. Bulb modunda o mekanizmaya kadar tuşu itin, kliltleyin. Yoksa perdeyi açar, kapar siz de pozlanma sürüyor sanarak boş yere beklersiniz.Yazarın notu - Yalçın Çakır

5Pozlama süresi; İşte bu tamamen size ve gökyüzüne bağlı. Ben 20 - 30 dakika pozlama yapıp hemen bilgisayara atıp, Camera RAW'da kontrol ediyorum. Sonuca göre süreyle oynuyorum. En iyi sonuçlar için sabırlı olun. Pozlama sürerken oturun iskemlenize oksijeni ciğerlerinize doldururken dalın hayalllere. Yani Yıldız Fotoğrafı çekmek sabır, emek ve özen gerektirir.

6Uzun pozlamanın dezavantajları; Uzun pozlammanın çok sık kullanıldığı bodylerde ve sürekli video çekimi yapılan bodylerde sensör ve örtücünün (Perde mekanizması) zarar gördüğü tezi genel kabul görmüş bir kanıdır. Bunu unutmayın. Asllında her bodynin bir sensör ve perde/örtücü ömrü vardır. Zamanı gelince değiştirtmekte ya da ekipmanı komple değiştirmekte yarar var. Nerede değiştirtilir derseniz, "Bakım-Onarım" sayflarımıza göz atabilirsiniz. Bu nedenle onu da deneyeyim, şunuda deneyeyim diyerek ardı ardına 20 kare uzun pozlanmış fotoğraf sensör ve perde/örtücü ömrünü kısaltır.

Bir not; Aslında ne çektiğinizi biliyor musunuz? Geçmişi çektiniz. Hem de binlerce yıl geçmiş duruyor şu anda hafıza kartınızda. Işığın bize ulaşma süresinden dolayı yıldızların birlerce yıl önceki görüntüsünü kaydettiniz yani. İnanılmaz heyecan verici, öyle değil mi?Yazarın notu - Yalçın Çakır

Jack Fusco

Fotoğraf: Jack Fusco © - http://www.jackfusco.com/

Son not; Bir de arka arkaya çekilmiş fotoğrafların birleştirilmesiyle üretilen Yıldız fotoğrafları var. Yani desteklemesem de siz deneyebiilirsiniz. Çekim bitince ücretsiz dağıtılan Starrails adlı programı internetten indirip fotoğrafları (Jpeg) birleştirip sonuç alabilirsiniz. İndirmek isteyenler için bağlantı aşağıda ama UYARIYORUM indirme bitince sıkıştırılmış dosyayı açmadan mutlaka LİSANSLI BİR YAZIMLA virüs, trojan vb.. kontrolleri yapın. Bir de açtıktan sonra kurmadan virüs, trpojan vd. kontrolü yapın;

http://startrails.en.malavida.com/

Yazarın notu - Yalçın Çakır

Sözün özü; "Denemeden göremezsin... Y.Ç"

Yalçın Çakır

© Yalcin Cakir Photography

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir © TIKLA

Paylaşabilirsiniz;