Fotoğraf Makinesi ve Lensleri
DERSLER

Fotoğraf makinesi ve lensleri... Seçim, Alım, Sonuç... Tercihler ve nedenleri

Fotoğraf  | Lens  | Yalçın Çakır ©

Fotoğraf: İnternet © Body, Lensler

Sevgili arkadaşlar fotoğraf makinesi ve lensi seçimi çok önemli. Bu nedenle ben bu derste sadece FOTOĞRAFA YENİ BAŞLAYACAKLAR İÇİN "Alım tercihleri neye göre yapılmalı" konusunu tablolar ve örneklerle, neden-sonuç ilişkisine göre işleyeceğim.

Fotoğraf makinesi ve lensleri konusunu anlatırken yazının başlığında da yazdığım gibi size uygulamada ve sahada gerekli olacak ayrıca kredi kartınızı da yormayacak 3 başlığı işleyeceğim;

  • Seçim
  • Alım
  • Sonuç

Başlarken; Fotoğrafa yeni başlayacakların ekipman alımında seçim yaparken yüzde 60 tercih sebebi "bütçe", yüzde 15 tercih sebebi kalitede "Eh işte", yüzde 15 tercih sebebi "Ona, buna sora sora", yüzde 10 tercih sebebi de araştıra, soruştura oluyor. Biz bu tercihler listesini yeniden düzenleyeceğiz. Fotoğraf bilgimiz ilerledikçe raflarımız teknoloji çöplüğüne dönmesin, elimizdeki ekipmanları satacak yeni acemiler aramayalım diye işe baştan doğru tercihlerle başlamamız daha doğru.

Hani toplama bilgisayar satan firmaların web sitelerinde bir "Tercih = Fiyat" sayfası vardır. Bilgisayar bileşenlerini seçtikçe toplam fiyat da ortaya çıkar. Yani en iyi özellikli kasa, ana board, ekran kartı, ses kartı, ram, monitör vd. seçerseniz ona göre, daha düşük işlevli bileşenler seçerseniz ona göre fiyat verir. Burada parçaları seçerken tercihimizi neye göre yaparız? Bilgisayarla ne iş yapacağımıza göre. Yani animasyon film hazırlayıp, render alıp, final çıkışa kadar gideceksek ortaya çıkacak fiyat yüksek, sadece yazı yazıp, e-postalara bakıp, internete gireceksek fiyat düşük. Animasyonu hazırlayıp, rendere başka bir yerde alacaksak fiyat orta... Fotoğraf ekipmanı seçerken de aynen böyle yapmalıyız. "Amacımız ne" sorusuna yanıt bulup ardından body ve lens seçimini yapmalıyız.

Not, Ucuz etin yahnisi midenizi bozar. Sırf body ve lens almış olmak için ucuzuna kaçmayın. Para biriktirin, daha iyisini ve uzun süre kullanacağınız ekipmanları tercih edin. Teknoloji marketlerdeki afişlere, süslere, ambalajların albenisine, bir sepetin içine üst üste atılmış body paketlerine plastik kelepçelerle bağlanmış lens kutularına, satıcının dayatmasına kanmayın. Araştırın, inceleyin, kolay kazanmadığınız paranızı kolayca çıkartmayın cüzdanınızdan. Alışveriş yapacağınız mekandaki satıcı sadece tezgahtarsa, konudan markaları bilmek dışında anlamıyorsa, bir özellik sorduğunuzda tezgahın üzerindeki laptopdan Google'u açıyorsa çıkın o dükkandan. Ama işinin ehliyse, sattığı ürünün özelliklerine hakimse, size farklı çözüm önerileri sunuyorsa, memnun kalıp tekrar gelecek müşteri kazanmak için çabalıyorsa kalın o dükkanda... (Abi tavsiyesi...)Yazarın notu - Yalçın Çakır - Dijital Fotoğraf

Yazıda konu edilen body, lens, sensör türü, sensör boyutu ve diğer bileşenlerle ilgili daha detaylı bilgi için lütfen  →  buraya tıklayarak DERSLER bölümlerini inceleyin.

1SEÇİM; Amacınız ne? Fotoğraf makinesi ve lens almaya karar verdiniz ama bunları ne amaçla kullanacaksınız? Yanıtınız sadece, "Fotoğraf çekmek" ise 200 - 300 liiralık bir kompakt kamera işinizi görür ya da cep telefonunuzla da fotoğraf çekebilirsiniz. Yok hayır, "biraz daha iyi şeyler ve ileride çok daha iyi şeyler yapmak istiyorum" diyorsanız aşağıdaki seçeneklere bakın.

A Body seçimi... Body için karar verirken hemen full frame sensörlü, milyon milyon pikselli olanlara dalmayın. Varsa paranız tabii ki üst seviye bir body tercih sebebi olmalı ama lenslerle birlikte en az 20 bin TL'yi gözden çıkartmanız gerekir. Bu nedenle önerim ilk başlangıçta; orta seviye body, iyi seviye lens denklemini kurmanızdır. Ayrıca fotoğrafta işleri ilerletip bir üst seviye ekipmana geçmek isterseniz, şimdi alacağınız bodyi 2. elde satmak istediğinizde fiyat/kalite performansında çabuk elden çıkartılacak marka ve modelleri tercih etmelisiniz.

Dedim ya, bu sayfadaki öneriler YENİ BAŞLAYANLAR ve BAŞLAYACAKLAR için. Yoksa daha söze başlarken, APS-C (Küçük boyutlu sensörlü) değil Full Frame (Büyük Boyutlu sensörlü), yüksek çözünürlükte body tercih edin derdim. Birgün reklam fotoğrafı çekmeye kalkarsanız ajansın kreatif direktörü sorar bodynizin sensör ve çözünürlüğünü ve büyük olanları tercih eder. Ama oralara daha bilgi ve birikim anlamında çok var... Ancak imkansız değil.


Aşağıda sonuçları tablolarla, yüzdelerle göreceğiz. Marka, teknik özellik ve fiyatları baz aldım. Tabloları incelerken; fiyatları bilerek koymadım. Dövize göre değişiyor. Günlük fiyat öğrenmek için tabloların altındaki ARAŞTIR butonuna tıklayın. Modellerle ilgili detaylı bilgi ve görselleri için MODEL ADINA tıklayın. Kıyaslamalar için bir alttaki yüzdeli tablolara bakarak fikir edinebilirsiniz.

Aşağıdaki tablolarda yer alan ürünlerin başlıklarına dikkat ederseniz "Başlangıç", "Orta", "İleri" yazar. Bir de aşağıdaki tablolarda olmayan çok iyi kalitede sonuçlar veren ara modeller var. Bu pazarlama mantığı. Piyasa doyuyor, teknoloji gelişiyor ve yeni ürün piyasaya giriyor. Yani bütçenize göre hangisini isterseniz alabilirsiniz. Ben fotoğrafa yeni başlayanlar için; "alınabilir fiyatla, elde edilebilir en iyi performans" kriterine göre araştırdım. Bu bir başkasına göre farklılık gösterebilir. Profesyoneller zaten ne alacağını bilir.

KARAR SİZİN...

Siz yine de daha fazla araştırma yapmak isterseniz sayfanın altındaki ALIM başlıklı bölüme göz atın. Bu sayfa yeni ürünler çıktıkça, fiyatlar değiştikçe güncellenecek. Ara ara kontrol edip yeni incelemlerime bakabilirsiniz.

Marka
  • Canon
  • Nikon
  • Pentax
  • Sony
  • Fuji
  • Samsung
  • Sigma

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN FİYAT/PERFORMANS (ORTA SEVİYE İÇİN)

CANON 30%
NIKON 30%
PENTAX 20%
SONY 12%
FUJİ 6%
SAMSUNG 2%

B Lens seçimi... Body kararınızı verdiyseniz sırada lens (Objektif) seçimi var. İnternette gördüğünüz fotoğraflara bakarak her lensin üzerine atlamayın. Heves ederek değil, inceleyerek, araştırarak, en önemlisi amacınızı unutmadan hareket edin. Örneğin perspektif düzeltmeli bir Tilt Shift lens size gerekli mi? Ya da 85 mm f/1.8 lensi bütçeniz ölçülerinde almak varken, niye çok çok daha pahalı olan 85 mm f/1.2 lens alasınız? Alırsınız da size gerekli mi?

Lens tercihleri için öncelik sıralamanız şu şekilde olmalı;

  • Lens seçimi yaparken en temel ve genel kurallar nelerdir?
  • Lensin özellikleri çok önemli. Lensin teknik özelliklerinde hangi kriterlere dikkat etmeniz gerektiğini ayrıntılarıyla, ISO, DIYAFRAM, ENSTANTANE dersimde anlattım. Lütfen  →  buraya tıklayıp inceleyin.
  • Body yanında verilen kit diye satılan pakete dahil (İkisi, üçü bir arada) ucuz, ve kalitesiz lensler yerine lens tercihlerini siz yapın.
  • Canon ve Nikon dışında lens üreten firmaların (Sigma, Tamron, Tokina, Samyang) lenslerini de inceleyin. Çok iyi sonuçlar alınan lensler var. Leica'yı saymadım dikkat ettiyseniz. Leica yeni başlayanlar için birazcık pahalı.
  • Diyaframın en açık değeri (En küçük değeri) kaç? Ne kadar küçükse o kadar iyi. Örneğin f/1.4, f/2.8 gibi.
  • İmaj Sabitleyici (Her markanın ayrı tanımı var. Örneğin Canon'un IS) var mı? Bu hareketli çekimlerde netliği önemli oranda olumlu olarak etkiliyor. Aman bodyde IS varsa boşyere daha çok para verip IS'li lens almayın. Satarlar valla...
  • Lüx (En üst seviye) seri mi? (Her markanın ayrı tanımı var. Örneğin Canon'un L) Yani lensi oluşturan ekipmanların, kaplamaların, distorsyonun kalitesini belirleyen özellikler nedir?
  • Firmalar lenslerini güncelleyip lens modelinin yanına ii, II gibi tanımlamalar koyuyorlar. Hataları düzeltilmiş daha iyisi çıktıysa, eski versiyonunu tercih etmeyin. Ama bir II'da ciddi rakam artışları olduğunu da unutmayın.
  • AF (Otomatik netleme) ve manuel seçim özelliği var mı?
  • Netleme motoru mekanizması var mı? (Her markanın ayrı tanımı var. Örneğin Canon'un USM - Ultrasonic motor)
  • Makro özelliği var mı?
  • Telekonverterlerle (Odak uzunluğu değiştirici) uyumlu mu?
  • Alacağım lensi daha üst seviye bodyye geçtiğim zaman da kullanabilecek miyim? Çok önemli... Örneğin Canon'un profesyonel EF serisi lenslerini küçük sensörlü (daha ucuz) bodyde crop faktörüne katlanarak kullanabilirsiniz. Ama küçük sensörlü bodyler için üretilen Canon EF-S serisi (EF'ye göre daha ucuz) lensi daha pahalı olan büyük sensörlü (Full Frame) bodyde kullanamazsınız. Eğer Canon body kullanacaksınız ve varsa paranız EF lens alın. Paranız ve teknik bilginiz artınca küçük sensörlü bodyi satar, lensi de yeni alacağınız daha kaliteli olan büyük sensörlü (Full Frame) bodyde kullanmaya devam edersiniz.
  • Lens inceleme sitelerine girip inceleyin. Hangi lensle hangi fotoğraf çekilmiş? Sonuç ne? Fiyat ne? Araştırın. İşte adresler;

http://www.dpreview.com/ (İngilizce)

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ (İngilizce)

http://www.digitalcamerareview.com/ (İngilizce)

http://www.slrgear.com/reviews/index.php (İngilizce)

http://www.photozone.de/ (İngilizce - Almanca)

http://www.dslrtips.com/ (İngilizce)

http://cameralabs.com/ (İngilizce)

http://www.kenrockwell.com/ (İngilizce)

http://www.letsgodigital.org/tr/index.html (Türkçe / İnglizce)

http://www.canonturk.com/ (Türkçe)

http://www.nikonturk.com/ (Türkçe)

http://www.chip.com.tr/inceleme/ (Türkçe)

http://fotografbilgimerkezi.com/etiket/inceleme (Tükçe)

http://www.dslrfotograf.com/ (Türkçe)

2ALIM; Yukarıda anlattığım derste adı geçen ekipmanlara nasıl ulaşırsınız, kaç liradır, hangi ilde kim satar bilgileri için lütfen  →   buraya tıklayarak Nerede sayfalarına bakın. İl il, firma adı, adresi, telefonu, hizmetleri bilgilerine tek tıkla ulaşabilirsiniz. Adı olmayan firmalar da küsmesin. E-posta göndersinler ekleyeyim... Ayrıca body, lens, ekipman, çanta, tripod, filtre, flash, ışık, yansıtıcı ve diğer malzemelerin fiyatlarına bakıp karşılaştırma/kıyaslama yapabilirsiniz.


3SONUÇ; Döndük en başa... Amacınız ne? Fotoğraf makinesi ve lensi almaya karar verdiniz ama bunları ne amaçla kullanacaksınız? Yanıtınız sadece, "Fotoğraf çekmek" ise 200 - 300 liiralık bir kompakt kamera işinizi görür ya da cep telefonunuzla da fotoğraf çekebilirsiniz. Yok hayır, "biraz daha iyi şeyler hatta çok daha iyi şeyler yapmak istiyorum" diyorsanız bütçenizin sınırlarını göz önüne alarak tercihler yapın. Unutmayın iyi fotoğraf için iyi ekipman önemlidir ama o ekipmanlara hakim olacak bilgiye sahip değilseniz sonuç her defasında fiyasko ya da hüsran olur. Farklı olmak istiyorsanız okuyun, araştırın, uygulayın.

Sözün özü; "Eğitimini almadığınız, pratiğini yapmadığınız konu üzerine ahkam kesmek sizi ahmak durumuna düşürür. Ahkam ile Ahmak!.. Aradaki fark sadece 3 harf. Y.Ç."

Yalçın Çakır

© Yalcin Cakir Photography

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na tabidir © TIKLA

Paylaşabilirsiniz;